Låne penger til oppussing av kjøkkenet

Låne penger til oppussing av kjøkkenet

oppussing-forbrukslan

Kjøkkenet er ofte et rom der man tilbringer en god del tid hver eneste dag. Matlaging er ikke bare noe for de «spesielt interesserte», men noe alle blir nødt til å gjøre for å overleve. I hvert fall til en viss grad. Nordmenns interesse for matlaging har økt betydelig de siste årene. Mange bruker faktisk flere timer på å stelle i stand ulike matretter som er inspirert fra alle verdenshjørner. Det er kanskje derfor kjøkkenet ofte blir sett på som noe av det viktigste å pusse opp når nordmenn flytter inn i en ny leilighet eller bolig.

En slik oppussing kan også være en veldig verdifull investering. Ofte er det slik at eiendomsmeglere i svært stor grad fokuserer på at kjøkkenet skal være ryddig, rent, pent og presentabelt når de prøver å selge en bolig. Et godt og ryddig kjøkken med oppussede vegger og fin overflatebehandling er noen av tipsene som ble gitt til E24 av erfarne eiendomsmeglere da de spurte om hvilke oppussingsråd som definitivt var lønnsomme før man skulle selge bolig.

Hva koster et nytt kjøkken?

Det er veldig vanskelig å gi et kjapt svar på hvor mye et kjøkken koster. Alt avhenger av hvilke materialer du bruker, hvor stort kjøkkenarealet ditt er samt hvordan du ønsker at sluttresultatet skal bli. En annen faktor er hvorvidt du ønsker å gjøre jobben selv eller hyre inn noen profesjonelle. Når du plotter inn frasen «Hvor mye koster det å pusse opp et kjøkken?» på Google vil du (nesten) kun få opp diskusjonsfora der folk prøver å diskutere seg frem til en eller annen pris – og sluttresultatet er alltid det samme: det er et spørsmål det er umulig å svare på.

Dyrere enn andre deler av huset

Det som riktignok kan slås fast er at et kjøkken ofte er dyrere enn å pusse opp for eksempel en stue eller et soverom. Grunnen til det er at man også gjerne ønsker å kjøpe inn noen nye hvitevarer når man først er i gang med å gjøre boligen litt flottere. En vaskemaskin kommer i prisklassen 2000-10,000 norske kroner og oppvaskmaskin, kjøleskap, komfyr og fryser er heller ikke særlig billige. Innkjøp av nye hvitevarer blir ofte sett på som et naturlig ledd i det å pusse opp kjøkkenet. Det er meget godt å få oppgradert hvitevarene i ny og ne. I tillegg er sannsynligheten for at din gamle oppvaskmaskin og komfyr passer inn i det nye kjøkkendesignet forholdsvis liten.

Hvordan kan man låne penger til oppussing?

Hvis man allerede har et boliglån i en norsk bank, så finnes det enkelte muligheter for deg til å øke boliglånet og bruke de friske midlene til oppussing. Ikke alle banker har denne løsningen, og det er svært stor forskjell på hvor økonomisk fordelaktig en slik variant faktisk er. Veldig mange kvier seg nok litt ekstra til å øke lånet man har på boligen. Boliglånet er ofte noe man ønsker å bli kvitt relativt hurtig for å føle at huset endelig er «sitt eget». Da det kan virke belastende og unødvendig å øke gjelden på boliglånet etter å ha betalt ned på det i lange perioder.

Andre mener at det å øke boliglånet kan være en god ting. Det er to argumenter som går igjen. For det første slipper man å forholde seg til en ny bank. For det andre kan det være slik at man får en ganske god rente hvis man øker gjelden hos sin nåværende totalbank. Det er ingen hemmelighet at det finnes mange fordeler med å ta opp et usikret lån, men ofte har de høyere rente enn et boliglån. For å øke boliglånet ditt blir du nødt til å holde et møte med banken din hvor du presenterer oppussingsplanene dine samt hvorfor du mener at dette vil være fordelaktig for boligen. En slik prosess er ikke bare tidkrevende, men innehar også et ganske omfattende dokumentasjonskrav.

Alternativet er å ta opp forbrukslån. Mange banker har valgt å markedsføre forbrukslån som «oppussingslån». Dette er primært et markedsføringstriks for å vise at det ikke er noe problem å bruke pengene på å pusse opp boligen. Det er veldig vanlig å kontakte forbrukerbankene via internett og høre hvor mye man kan få i lån for å pusse opp kjøkkenet. Dette gjøres via en søknad på internett der du plotter inn navn, adresse, øvrig personalia og ønsket lånesum. I tillegg blir du nødt til å fortelle banken om din nåværende inntekt samt hvor lang tid du har tenkt til å bruke på å nedbetale lånet. Det er ikke noe dokumentasjonskrav eller en særlig tidkrevende prosess for å få innvilget et forbrukslån. Ofte er pengene på kontoen din kun et par dager etter at du har lagt inn søknaden.

Kan man forvente å få pengene tilbake i form av økt verdi på boligen?

Spørsmålet er egentlig svært vanskelig å svare på. Det er en haug med faktorer som spiller inn når det kommer til en boligs verdiøkning – og ofte er det ting som ikke har en direkte innvirkning på hvordan kjøkkenet ditt ser ut. Hvis du selger leiligheten eller huset ditt i en periode hvor det har vært sterk prisøkning på boliger i området der du bor, så vil du mest sannsynlig få de investerte pengene igjen. Men dette er ikke nødvendigvis som følge av at du har pusset opp kjøkkenet. Og dette gjelder selvfølgelig også andre veien. Med andre ord: det er vanskelig å kunne bevise at det er en klar korrelasjon mellom et oppusset kjøkken og en økning i boligens verdi.

Det nærmeste man kan komme en slik konklusjon er ved å hyre inn en takstmann som går gjennom hele leiligheten både før og etter oppussing. På den måten kan man i hvert fall få et estimat på hvor mye boligen eventuelt har steget i pris.

Comments are closed.