Hva er et kredittkort?

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er noe svært mange nordmenn har et forhold til, med flere millioner utstedte kort i vårt langstrakte land per 2016. Men et kredittkort er ikke det samme som det en gang var, og nå har det såpass mange funksjoner og bruksområder at man nærmest er nødt til å få en innføring i hvordan slike kort fungerer. Lurer du derfor på hva et kredittkort er og hvordan det fungerer, så har du kommet til riktig sted.

Vanlige funksjoner

10-kick-death-strategy-to-increase-credit-card-limitEt kredittkort kan på mange måter sammenlignes med et vanlig bankkort, bare at det er mer avansert enn som så. I stedet for at kortet gir deg tilgang til de pengene du har disponible på kontoen, så får du med et kredittkort tilgang til lånte penger. Har du et kredittkort med en kredittgrense på 15 000 kroner, så betyr det i praksis at du til enhver tid har tilgang til 15 000 kroner i lånte penger. Den store fordelen med dette er at du kan utsette betalingen i inntil 50 dager (på enkelte kredittkort) uten at du betaler noe ekstra for det, slik at et kredittkort i mange tilfeller er en kjærkommen venn.

Rentene på kredittkortet begynner først å løpe når den rentefrie betalingsperioden er over. Derfor kan man fint bruke kredittkortet med god samvittighet, forutsatt at man setter av penger til å betale ned det man har brukt. Det er ikke mulig å bruke mer penger utover den kredittgrensen man har blitt tildelt uten at man tilbakebetaler hele eller deler av den kreditten man har brukt.

Moderne funksjoner

Det vi nå har snakket om på et kredittkort er funksjoner som er «standard» og selve hovedfunksjonene til et kredittkort. Men i moderne tid har det blitt såpass mange nye funksjoner med kredittkort, at vi ser oss nødt til å sette av et par avsnitt bare til dette. Blant annet har mange kredittkort reiseforsikring inkludert, som automatisk aktiveres dersom du betaler minst halvparten av reisekostnadene med det respektive kredittkortet. Videre så har mange kredittkort omfattende rabattavtaler med alt fra nettbutikker til hoteller og leiebilkjeder, slik at du kan spare penger bare ved å være eier av det rette kortet.

Mange kredittkort har også bonusprogrammer som gir deg prosentvise bonuser når du handler varer, både i fysisk butikk og på nettet. Enkelte kredittkort lar deg spare opp tusenvis av kroner i «rene penger», mens andre igjen lar deg samle opp poeng og fordeler på andre måter. Dessuten er de moderne kredittkortene langt bedre beskyttet mot svindel, gjennom at det er banken som må dekke eventuelle tap der du blir utsatt for svindel. Dette forutsetter dog at du ikke har brukt kredittkortet uforsvarlig.

Typiske bruksområder for et kredittkort

maxresdefaultEt kredittkort kan brukes til så mangt. Ja, i praksis kan det brukes til akkurat det samme som et vanlig bankkort, så her er det egentlig bare fantasien som setter grenser.

De fleste beste og norske kredittkort er tilknyttet VISA- eller Mastercard-nettverket, og følgelig kan de benyttes til å betale med på flere millioner steder over hele verden.

En av de store fordelen med et kredittkort er at de trygt kan brukes på ferie i utlandet. Samtidig er det en god pengereserve å ha dersom bankkortet skulle fordufte, eller at kontoen skulle bli tom raskere enn først antatt.

Trenger du allikevel inspirasjon til hva man kan handle på et kredittkort, så kan vi komme med noen tips. Alt fra oppussing i hjemmet til innkjøp av nye møbler og interiør er innenfor kredittkortets grenser. Kanskje ønsker du å spandere på en ferie på hele familien, eller er det rett og slett en gave til din bedre halvdel som koster litt for mye til at bankkortet kan brukes? Kredittkortet er løsningen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *